Asociatia Romana de Terapie Dialectic- Comportamentala s-a infiintat in 2017 ca expresie a dorintei fondatorilor de a aduce si implementa in Romania metoda terapiei dialectic-comportamentala la standardele internationale impuse de Marsha Linehan.
Asociația este avizată de Colegiul Psihologilor din România ca furnizor de formare profesională aviz nr. 200/18.02.2019, cod RF – II – B/200
Povestea implementarii terapiei dialectic-comportamentale a inceput in 2016, in cadrul Clinicii Hope, unde Dr Gabriella Bondoc, alaturi de Oana Munteanu, a condus primul curs de abilitati destinat pacientilor din Romania. Gabriella Bondoc a absolvit cursurile de trainer de abilitati predate de Behavioral Tech, centrul de training infiintat de Marsha Linehan in SUA. S-a infiintat si prima echipa de intervizare, formata din Gabriella Bondoc, Oana Munteanu, Anca Raducan si Roxana Draghici.
Efortul colectiv de traducere si adaptare a textelor de curs pacientilor din Romania si urmarirea aplicarii cu exactitate a tuturor aspectelor metodei au adus si o multitudine de efecte benefice clientilor cu tulburare de personalitate borderline.
A doua serie de curs a necesitat formarea a doua echipe de predare datorita cresterii mari a cererii. Cele doua grupe au fost conduse cu succes de Gabriella Bondoc (trainer ) si Roxana Draghici (co-trainer) si respectiv de Oana Munteanu impreuna cu Anca Raducan.
Rezultatele pozitive au fost prezentate la Conferinta Nationala de Psihiatrie din noiembrie 2017. Rata de drop-out a fost de doar 26,4 %, fiind la limita inferioara a celor din studiile echivalente(24-58%) iar rata ameliorărilor a fost de 45% (în mai puțin de 6 luni de la începerea cursurilor), 23,5 % dintre participanți având ameliorări semnificative în zona de suicid, autovatamare si consum de droguri.
Metoda a fost prezentata la multiple Conferinte si Congrese nationale si a aparut in prime- time la Stirile Pro tv , Adevarul Live, Speranta TV si la multe alte televiziuni si publicatii online.
In prezent, au avut loc 4 serii de cursuri pentru adulti, 2 serii pentru adolescenti, iar echipa de intervizare are 7 membri.
Asociatia Romana de Terapie Dialectic- Comportamentala are ca scop formarea de terapeuti DBT care sa poata implementa metoda la standardele cele mai inalte. Astfel, cat mai multi pacienti pot beneficieze de ajutorul ei.
Structura membrilor fondatori:
- Gabriella Bondoc – medic primar psihiatru, psihoterapeut- Presedinte ART DC
- Roxana Draghici – psihoterapeut-Secretar ART DC
- Anca Raducan – psihoterapeut-Vicepresedinte ART DC
- Oana Munteanu – psihoterapeut-Vicepresedinte ART DC
Dr Gabriella Bondoc- Presedinte ART DC-
“Nu este o metoda usoara si nici usor de aplicat. Nici pentru terapeut si cu atat mai putin pentru client. Dar este eficienta! Si ma recunosc in ea 100 %! Este pentru prima oara cand gasesc ceva care este in acelasi timp profund umanist si capabil de schimbare vizibila! Gasesc mereu in cartile Marshei un paragraf care sa surprinda exact dificultatea prin care trec cu clientul, o abilitate pe care sa o aplic si ma simt cu adevarat sprijinita direct de teorie si de colegii mei. Este o metoda care necesita viteza de reactie, mult umor, creativitate, intuitie si o cantitate mare de incredere in reusita, chiar cand nimeni nu o mai vede. Pentru mine, ca medic, sa stiu din studii ca functioneaza ma ajuta enorm sa imi sustina increderea, pe care reusesc sa o transmit si clientilor mei! Si in momentul cand o clienta care se taia zilnic ajunge sa iti scrie negru pe alb ca “Life is great!-Viata e frumoasa!” stii cu adevarat ca DBT-ul functioneaza~ Dr Gabriella Bondoc
Roxana Draghici- psihoterapeut-Secretar ART DC
“Am gasit extrem de utile recomandarile privind planul de tratament al persoanelor cu tentative de suicid si comportamente de auto-vatamare. Am descoperit in DBT o formare structurata si bine pusa la punct care mi-a dat tehnici si instrumente concrete pentru a le folosi in cabinet. Prin participarea la cursul de invatare de abilitati, clientul este pus intr-un rol activ in propria schimbare, ceea ce nu am intalnit in alte scoli terapeutice. “
Anca Raducan-psihoterapeut-Vicepresedinte ART DC
Oana Munteanu-psihoterapeut-Vicepresedinte ART DC
“Terapia dialectic-comportamentala m-a atras prin eleganta teoretica si eficienta practica pe care le dovedeste. Cognitiv, reuseste sa explice cu mare claritate concepte dificile, precum “calea de mijloc” sau “sinteza” (adica o a treia solutie, in locul extremelor), “validare” (ce, cand si cum sa validezi), “mindfulness” (CE si CUM faci), “acceptare” (elementul ce precede schimbarea si fara de care aceasta nu este posibila), “emotie”, ca sa enumar doar cateva. Iar prin sugestiile practice atat de bine articulate, reuseste sa faciliteze tuturor celor ce le pun in aplicare sistematic, accesul la cunoasterea prin traire experientiala a proceselor din spatele acelor concepte. Astfel, constientizarea este sinteza dintre ratiune si simtire, iar cand reusim s-o realizam (dupa mult antrenament), devenim stapani pe noi insine.”